Wat als... Zwarte Piet een Jood was?

Wat als... Zwarte Piet een Jood was?

Beeld u even dit Duitse kinderfeest in.

Een oude blanke man, Sinterklaas, en zijn knecht brengen op 6 december pakjes voor alle kinderen. Sinterklaas ziet er gewoon uit als de onze. Zijn knecht heet echter 'Joodse Klaus', een karikaturale versie van een orthodoxe Jood, met valse neus en een hoed met een Davidster op.

U vindt dit, volledig terecht, zuiver antisemitisme. Vol verbazing en verontwaardiging heeft u een aantal vragen voor een Duitse kennis, die het probleem met Joodse Klaus niet ziet.

"Joodse Klaus is toch duidelijk een antisemitisch figuur, net zoals de karikaturen over Joden die al eeuwen de ronde doen en onlosmakelijk verbonden zijn met geweld tegen Joden?"

Antwoordt uw kennis: "Maar nee, waar begin jij nu over. Joodse Klaus is een onschuldig kinderfiguur, meer hoef je daar niet achter te zoeken. Kinderen zien hier echt geen Jodenhaat in hoor. Waarom maak je hier nu een probleem van?"

U (met stijgende verontwaardiging):"Je kan toch niet ontkennen dat Joodse Klaus recht uit de nazipropaganda kon gelopen zijn?"
Uw kennis: "Ja, OK, misschien heb je een punt dat er een gelijkenis is. Maar die tijd ligt zo ver achter ons, Jodenhaat hebben we als maatschappij al lang achter ons gelaten. Het is inderdaad zo dat Duitsland minstens 900 jaar geweld tegen Joden heeft gekend, maar ondertussen toch al enkele decennia niet meer.

En daarbij, het gedrag van Joodse Klaus is de laatste decennia helemaal veranderd. Vroeger vergiftigde hij nog wel eens een waterput, maar dat is er helemaal uit. Nu is hij de slimmere, toffere sidekick van Sinterklaas. Ik zit er niets mee in om mij als Joodse Klaus te verkleden, meer nog, ik heb een Joodse vriend die er ook geen probleem mee heeft."

U (ondertussen van uw stoel gevallen): "Joodse Klaus is toch gewoon een antisemitische karikatuur? Waarom zit je dat te vergoelijken?"
Uw kennis: "Nee, er is helemaal niets mis mee. Ik ben ermee opgegroeid, die herinneringen wil je me toch niet afnemen? Hij maakt deel uit van mijn cultuur, waarom zou ik die moeten opgeven omdat een minderheid er een probleem mee heeft? Ze krijgen al zoveel. Zijn er trouwens geen belangrijkere dingen om ons mee bezig te houden, ├ęchte Jodenhaat bijvoorbeeld?"

Waarop u enkel kan denken: "Het is opmerkelijk hoe je racisme niet ziet als je ermee bent opgegroeid."